WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ


WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji 🙂


20170214_115248

WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ

Składniki:

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czerwony barwnik spożywczy

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny
  • posypka cukrowa

 

Przepis:

Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy  po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do  całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:)

Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej, ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190º C przez około 12 – 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce.

Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru.

Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Ps. Ciastka trzeba od  razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :).

 Smacznego 🙂

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: