Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc


Tradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny.

Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji
Wikipedia

Składniki:

  • 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka)
  • 1 kostka masła (250 g) lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • utarta skórka z cytryny
  • wanilia

Przepis:

Masło (margarynę) zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy  łyżki mąki oraz pozostałe składniki  ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz.

Ps. Można podzielić ciasto na  pół  i do 2 połowy dodać kakao

Smacznego 🙂

2 komentarze do “Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: