Simnel Cake – Angielskie ciasto Wielkanocne


Właściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne – Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 12 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 12 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin i pozostawione w chłodzie, bardzo dobrze przechowa się do świąt. Polecam!

Kromki Simnel znane były od czasów średniowiecza. Niedawno stały się tradycją Sunday Mothering, gdy młode dziewczyny w służbie sprawiły, że w ich dniu wolnym zabrano ich matki. Słowo simnel pochodzi prawdopodobnie od łacińskiego słowa ” simila” , co oznacza mąkę z pszenicy. Popularna legenda przypisuje wynalezienie tortu Simnel do Lamberta Simlela ; Jednakże odniesienia do ciasta odnotowano około 200 lat przed jego urodzeniem. Różne miasta miały własne przepisy kulinarne i kształty tortu Simlela. Bury , Devizes i Shrewsbury produkowały duże ilości swoich receptur, ale to właśnie wersja Shrewsbury stała się najbardziej popularna i dobrze znana.
Wikipedia

Składniki:

  • 100 g kandyzowanych wiśni lub z kompotu
  • 500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
  • 175 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kg złotego marcepanu
  • cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego
  • 1 białko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć. Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał. Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę surowego ciasta, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Rozwałkować kolejne 400 g marcepanu i wyłożyć na ciasto posmarowane wcześniej dżemem z moreli. Z pozostałego 200 g marcepanu uformować 12 kul, mniej więcej o średnicy 2,5 cm każda. Kulkami udekorować brzegi ciasta, przyklejając je na białko [pominęłam białko, kulki i tak się kleją do marcepanu] lub przy pomocy dżemu morelowego.

Smacznego 🙂

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: