Hot cross buns – Angielskie bułeczki na Wielkanoc


Hot cross buns – Angielskie bułeczki na Wielkanoc – Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a .

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki Pszennej  + trochę do posypywania stolnicy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • odrobina oleju do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 10 dkg drobnych rodzynek

Do dekoracji:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Przepis:

Przesiej do dużej miski mąkę z przyprawami i solą. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wymieszanym z cukrem. Wlej do mąki. Dolej do wszystkiego roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę i wrzuć rodzynki. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt twarde – można dodać nieco wody, jeśli zbyt mokre – mąki. Wyrabiaj w misce lub na stolnicy aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Przełóż do czystej, lekko natłuszczonej olejem miski i przykryj luźno wilgotną ściereczką.

Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż mniej więcej podwoi swoją objętość ( około 1 godz. w zależności od temperatury pomieszczenia). Wyłóż na stolnicę lekko posypaną mąką. Wyrabiaj przez kilka sekund, a następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia. Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C.

Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte. Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop cukier z 1 łyżką wody. Powstałym syropem posmaruj pędzelkiem jeszcze ciepłe bułeczki.W Wielkiej Brytanii „Angielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc” często jada się przekrojone na pół, zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.

Hot cross buns – Angielskie bułeczki na Wielkanoc

 

Ps. Już od małego angielskie dzieci poznają popularną rymowankę:

Hot cross buns! Hot cross buns!

One a penny two a penny – Hot cross buns

If you have no daughters, give them to your sons

One a penny two a penny – Hot cross buns

Smacznego 🙂

2 komentarze do “Hot cross buns – Angielskie bułeczki na Wielkanoc

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: