Blok czekoladowy z pini i daktykami


Wyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim wspaniałym smakiem. Ten świąteczny smakołyk docenią mali i duzi biesiadnicy!

Blok czekoladowy z pini i daktylami

Blok czekoladowy z pini i daktylami

Składniki:

  • 500g mleko w proszku
  • pół szk. wody
  • 1 szk. cukru
  • 250 g masła
  • wanilia
  • 6 łyżek kakao
  • 100 g pini
  • 100 g daktyli

Przepis:

Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wodę z cukrem,  wanilinie z masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając, tak żeby nie powstały grudki. Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pini z daktylami. Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie. Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje. Podawaj pokrojone w kostkę.

Smacznego 🙂

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: