Francuska zupa cebulowa


Pyszna i aromatyczna Francuska zupa cebulowa , podana z chrupiącymi grzankami. Zupa idealna na niepogodę, bo rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Ja proponuję serwować z wspomnianymi grzankami. Możecie też podawać ze świeżymi kromkami pieczywa.

Taka zupa jest też świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju przyjęcia, myślę, że każdy z gości z przyjemnością zje talerz Francuskiej zupy cebulowej  po całonocnej imprezie. Smacznego.

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 500g cebuli
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu  (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka, pokrojona na kromki
  • czosnek

Francuska zupa cebulowa

Przepis:

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. Na patelni  roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim aż cebula się zeszkli. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Gotować aż wino wyparuje, następnie dodać do bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze,piekarniku lub na patelni po cebuli  następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.

Francuska zupa cebulowa

Smacznego:)

Podziel się swoimi uwagami

Twój adres email nie zostanie opublikowany ani nie będzie udostępniany. Nie będziemy wysyłac Ci żadnych wiadomosci (chyba, że zapiszesz się do naszej listy meilowej)

%d bloggers like this: